Vårträffen 2019

NÄR: 17 MAJ 2019
TID: 08.00-12.00 med efterföljande lunch.
PLATS: STOCKHOLM WATERFRONT CONGRESS CENTRE

Snart är det dags för vårens Projektnäring! Föreläsarna är klara för den spännande vårträffen och vi är glada för att kunna presentera två mycket efterfrågade föreläsare, Torkel Klingberg & Annika Wilén.


Torkel Klingberg

Torkel Klingberg är läkare och professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet. Hans forskning har uppmärksammats inom forskarvärlden och i internationell media, bland annat i Scientific American och New Scientist. Han har tagit emot utmärkelser från International Neuropsychological Association, utsetts till en av Framtidens Forskningsledare av Stiftelsen Strategisk Forskning.

Torkel kommer att prata om motivation och jävlar anamma. Han har i sin forskning undersökt drivkrafter och hur hjärnans motivationssystem fungerar. En slutsats är att sökandet och arbetet inför en belöning/mål kan vara viktigare än själva belöningen i sig.

Han är också författare till tre böcker. Den första, ”Den översvämmade hjärnan” (2007) har utgivits på sju språk. Den andra boken, ”Den lärande hjärnan”, kom ut 2011. 2016 gav han ut boken ”Hjärna, gener och jävlar anamma”.


Annika Wilén

Sommaren 2018 hade Valkyria premiär som är Lisebergs dyraste och mest komplicerade attraktion någonsin. Valkyria är en så kallad Divecoaster, en bergochdalbana av stål från den välrenommerade schweiziske banleverantören Bolliger & Mabillard. Mjukt och gracilt bjuder detta mytomspunna väsen gästen på ett hisnande fritt fall på 50 meter rakt ner i en tunnel in i en loop och vidare ut i parken.

Innan jag började på Liseberg för cirka tre år sedan funderade jag på om en bergochdalbana verkligen kunde vara ett utmanande projekt berättar Annika Wilén, Projektchef. Lite betongarbeten här och var för stödbenen, en stationsbyggnad och staket och avgränsningar på det. Banan tillverkas ju av någon annan… Nu vet jag mer säger Annika och ler. Aldrig tidigare har jag varit med om ett så komplext projekt med så många ömsesidiga beroenden och intressenter. Säkerhetsföreskrifterna kring maskinen, kraven runt brand och evakuering och helheten med ambition om att skapa en tematisering i världsklass har ställt alla inblandade på svåra prov. Det har varit många svårigheter och frustrationer under resans gång men nu känner jag en viss saknad.

Med sin bakgrund och erfarenhet som arkitekt kommer Annika berätta hur det har varit att övergripande leda projektet. Att omsätta planering och produktion av bygg och anläggningsarbeten till miljöer som skapar känslor och upplevelser värda att längta till.